Jak w 2019 złożyć sprawozdanie finansowe?

Od 1 października 2018 roku weszła w życie nowelizacja ustawy o rachunkowości. Wprowadza ona obowiązek sporządzenia sprawozdań finansowych w postaci elektronicznej.

Ważność informacji zawartych w sprawozdaniu finansowym sprawia, że dokument ten musi właściwie odzwierciedlać sytuację majątkową i finansową podmiotu. W związku z tym każde przedsiębiorstwo, które zobligowane jest do corocznego badania sprawozdania finansowego, musi sporządzić je zgodnie z zasadami wiernego i rzeczywistego obrazu.

Sprawozdanie finansowe musi zawierać:
- pełną nazwę i adres podmiotu,
- nazwę sprawozdania, datę lub okres którego dotyczy sprawozdanie,
- podpisy osób odpowiedzialnych za rzetelność sporządzania dokumentu,
- datę sporządzenia.

W skład sprawozdania finansowego zalicza się:
- bilans,
- rachunek zysków i strat,
- informacje dodatkowe, obejmujące wprowadzenie do sprawozdania finansowego oraz informację dodatkowe i objaśnienia.

Jak w 2019 złożyć sprawozdanie finansowe? Najlepiej szybko i bez zbędnych formalności, dlatego zapraszamy do kontaktu.

Już wkrótce posiadanie adresu do doręczeń elektronicznych będzie obowiązkowe dla wszystkich podmiotów wpisanych do KRS. Spółki założone przed 05.07.2022 już teraz muszą złożyć wniosek o wydanie adresu.