Zapraszamy Państwa do skorzystania z naszej pomocy przy rejestracji spółek z ograniczoną odpowiedzialnością, a także innych podmiotów prawa handlowego. Dla Przedsiębiorców, którzy działalność chcą rozpocząć od zaraz, proponujemy zakup gotowej spółki z o.o. Prowadzimy również pełną księgowość spółek (księgi handlowe).

Kancelaria

Jak w 2019 złożyć sprawozdanie finansowe?

Od 1 października 2018 roku weszła w życie nowelizacja ustawy o rachunkowości. Wprowadza ona obowiązek sporządzenia sprawozdań finansowych w postaci elektronicznej.

Ważność informacji zawartych w sprawozdaniu finansowym sprawia, że dokument ten musi właściwie odzwierciedlać sytuację majątkową i finansową podmiotu. W związku z tym każde przedsiębiorstwo, które zobligowane jest do corocznego badania sprawozdania finansowego, musi sporządzić je zgodnie z zasadami wiernego i rzeczywistego obrazu.

Sprawozdanie finansowe musi zawierać:
- pełną nazwę i adres podmiotu,
- nazwę sprawozdania, datę lub okres którego dotyczy sprawozdanie,
- podpisy osób odpowiedzialnych za rzetelność sporządzania dokumentu,
- datę sporządzenia.

W skład sprawozdania finansowego zalicza się:
- bilans,
- rachunek zysków i strat,
- informacje dodatkowe, obejmujące wprowadzenie do sprawozdania finansowego oraz informację dodatkowe i objaśnienia.

Jak w 2019 złożyć sprawozdanie finansowe? Najlepiej szybko i bez zbędnych formalności, dlatego zapraszamy do kontaktu.