sprawozdanie finansowe 2019

Przygotowanie sprawozdania finansowego za poprzedni rok

Sporządzanie sprawozdań finansowych jest obowiązkiem wszystkich przedsiębiorców prowadzących księgi rachunkowe oraz niektórych instytucji. Od dnia bilansowego osoba odpowiedzialna za przygotowanie sprawozdania finansowego za poprzedni rok ma na tą czynność przeznaczone 3 miesiące. Po tym czasie sprawozdanie należy złożyć do odpowiedniego organu, w przypadku przedsiębiorstw wpisanych do Krajowego Rejestru Sądowego, sprawozdania również muszą być tam składane.

Procedura składania sprawozdań finansowych 2020

Do 30 marca 2020 roku należy złożyć sprawozdanie finansowe za ubiegły rok obrotowy, jeśli data pokrywa się on z rokiem kalendarzowym.

Jeśli chcą się Państwo dowiedzieć, jak wygląda procedura składania sprawozdań finansowych 2020 to zapraszam do poniższej lektury.

Warto zacząć od zmian jakie wprowadzono w przepisach dotyczących składania sprawozdań finansowych.

Jak złożyć sprawozdanie finansowe za 2019 rok?

Pytanie przed jakim stoi spora liczba przedsiębiorców pod koniec roku obrotowego to jak złożyć sprawozdanie finansowe za 2019 rok poprawnie. Poniższe wskazówki, powinny Państwu pomóc i wyjaśnić kwestie związane ze składaniem sprawozdania finansowego.

Podstawową informacją jest, że sprawozdanie musi zawierać:
- bilans
- rachunek zysków i strat
- oraz informację dodatkową

Pomoc w złożeniu sprawozdania finansowego za 2019

Sprawozdanie finansowe określa wynik finansowy firmy na przestrzeni ostatniego roku obrotowego i pozwala względnie określić kondycję finansową działalności. Składanie takiego dokumentu to obowiązek wszystkich przedsiębiorców wpisanych do KRS, w formie elektronicznej ustrukturyzowanej, a od roku 2020 także podatników CIT.

Subscribe to RSS - sprawozdanie finansowe 2019

Już wkrótce posiadanie adresu do doręczeń elektronicznych będzie obowiązkowe dla wszystkich podmiotów wpisanych do KRS. Spółki założone przed 05.07.2022 już teraz muszą złożyć wniosek o wydanie adresu.