Pomoc w złożeniu sprawozdania finansowego za 2019

Sprawozdanie finansowe określa wynik finansowy firmy na przestrzeni ostatniego roku obrotowego i pozwala względnie określić kondycję finansową działalności. Składanie takiego dokumentu to obowiązek wszystkich przedsiębiorców wpisanych do KRS, w formie elektronicznej ustrukturyzowanej, a od roku 2020 także podatników CIT.

Nasza pomoc w złożeniu sprawozdania finansowego za 2019:
1. Sporządzanie sprawozdania.
Zajmuje się tym osobą, której powierzona jest księgowość. Musi ona wygenerować plik w odpowiednim formacie, zgodnym ze strukturą logiczną MF i umieścić w niej: bilans, rachunek zysków i strat oraz informację dodatkową.

2. Złożenie podpisu.
Podpis składa osoba, która sporządziła sprawozdanie oraz kierownik/kierownicy firmy. Można podpisać dokument: Profilem Zaufanym, elektronicznym podpisem kwalifikowanym oraz od niedawna elektronicznym dowodem tożsamości.

3. Zatwierdzenie sprawozdania.
Zatwierdzenie sprawozdania przez organy rządzące polega na podjęciu uchwały, która musi zostać podpisana w odpowiednim terminie.

4. Wysłanie sprawozdania.
Firmy wpisane do KRS przesyłają formularz właśnie do tej instytucji, natomiast podatnicy CIT do Szefa KAS.

Powyższe wskazówki i pomoc w złożeniu sprawozdania finansowego za 2019 powinny być wystarczające, aby odpowiednio załatwić sprawę związaną ze sprawozdaniem finansowym.

tekst alternatywny

Od stycznia 2024r. posiadanie adresu do doręczeń elektronicznych będzie obowiązkowe dla wszystkich podmiotów wpisanych do KRS. Warto już teraz złożyć odpowiedni wniosek.